Zwembad resort

Wanneer de kikkers stoppen met brullen en we net lekker in slaap zijn gevallen blijkt het alweer ochtend te zijn. We besluiten wat te ontbijten en te kijken of we de moerassen in kunnen. We hebben gehoord dat je er kunt kanoën en met zo’n propellorboot kunt varen. Leuk krokodillen kijken! Wanneer we op ons ‘ontbijtkleed’ zitten blijken de mieren ook honger te hebben. Gigantische rode mieren vallen aan! We eten staand ons ontbijt en bekijken de indrukwekkende termietheuvels. Sommige zijn wel 2 meter hoog. De meeste zijn verlaten, de mieren vertrekken op bevel van de koningin van de een op de andere dag naar een betere plek.Bij de receptie kunnen ze ons niet helpen met het kanoën. Misschien in Maun. We twijfelen even over de auto, maar wanneer we hem starten, loopt hij weer als een kacheltje (ongeveer) en wederom kunnen we onze nieuw vergaarde kennis over zandsleeën in praktijk brengen.

[singlepic=1696,210,140,,right]Onderweg zien we een optocht van jongeren die demonstreren voor beter onderwijs. In Maun daarentegen is het erg rustig, bijna uitgestorven. Het is een klein stadje met wat winkels en fabrieken. We lopen wat rond en verbazen ons over de rust. Uiteindelijk vinden we een soort V.V.V. die zich zichtbaar verbaast klanten te hebben. We zijn volgens haar ongelofelijk buiten seizoen. Normaal is Maun stampvol toeristen, maar nu is het verlaten. We vragen of we de Delta in kunnen. Nee, dat kan niet. Iets anders te doen verder? Nee, eigenlijk niet. Een beetje lachend gaan we weer naar buiten. (wel jammer want binnen was lekker airco) Nou ja, dan moeten we ons zelf vermaken. We lopen een beetje rond en bekijken wat arts & craft winkels en na wat rondvragen worden we de weg gewezen naar een atelier/bar waar mensen bezig zijn om spullen te maken. Het is weer erg rustig en begint ook steeds heter te worden. Na wat drinken besluiten we terug naar de camping te gaan en het zwembad op te zoeken.

[singlepic=1701,210,140,,left]Wanneer we naar de supermarkt gaan om wat eten en drinken te halen voor de rest van de middag en avond, zien we twee Hererovrouwen met een kind in de schaduw zitten. Deze ‘stam’ komt oorspronkelijk uit Namibië en is bekend om een aparte klederdracht. De Herero’s behoren net als de Himba’s (ook Namibië) tot dezelfde bevolkingsgroep en ‘kleedden’ zich vroeger op dezelfde manier, dat wil zeggen voor de dames topless en in dierenhuiden. Toen de Duitse missionarissen dit gebied wilden kerstenen, vonden ze deze topless-dracht onbeschaafd en bevolen zowel de Himba’s als de Herero’s hun eigen Victoriaanse kleding op. De Herero’s waren gevoelig voor de argumenten en lieten zich drastisch veranderen, de Himba’s hebben dat nooit gedaan. Zelfs nu zie de Herero vrouwen lopen in enorme Victoriaanse drachten, die elke, maar dan ook elke lichaamsvorm verhuld. Op hun hoofd dragen ze een haaks geplaatste, enorme muts. Helmer vraag of hij een foto mag maken en dit vinden ze prima.

Wanneer we terug lopen naar de auto zien we nog een marktje in een van de zijstraatjes. Op de markt zijn alleen ‘locals’ en op allemaal doeken en tafeltjes zijn naast groente en fruit alledaagse spullen. Schoonmaakmiddel, batterijen enz. Alles staat echt hutjemutje op elkaar, maar gezellig is het wel.

[Auto opgehaald van de wasstraat, was erg vuil vanwege de kalahari, alles ziet er heeeel erg schoon uit, glimmend zelfs! met dat we de auto starten en de ventilatoren opendoen stuift al het zand uit de Kalahari weer de auto in. De auto ziet er weer als normaal uit 😉 ]

[singlepic=1706,210,140,,right]Eenmaal terug bij de camping besluiten we het er lekker van te nemen. We gaan onder een van de grote rieten parasols zitten met een slok wodka-cola en af en toe een frisse duik in het zwembad, die we gewoon helemaal voor onszelf hebben. Wanneer Auke en ik even later een spelletje backgammon doen, worden we ineens verstoord door een heleboel lawaai. Ineens komt er een grote overlandtruck het veld opgereden. We dachten dat we buiten het toeristenseizoen zaten? Wanneer iedereen gesetteld is zit ineens het hele zwembad vol met ….. Nederlanders. En wel echte… We doen of we Engels zijn en horen hoe de een zeurt over het eten en de ander over de hitte. Ons backgammon-spelletje word nat gespetterd en mopperend gaan we in een hoekje van het zwembad zitten waar we niet nat worden van de bommetjes.

Even later worden we vergezeld door twee stellen van middelbare leeftijd. Ze hebben ineens in de gaten dat er wat in de cola zit bij ons. Even later zitten ze slam-chess te spelen. Iets met schaken en tequilla. We worden uitgenodigd om mee te slammen. Samen houden we de Nederlanders op een afstand. Het blijken echte Rhodesiers, om het maar ouderwets te zeggen, want het gedachtengoed van die tijd zit er bij deze lui nog flink in, komen we achter naarmate er meer drank vloeit. Zo leert een van de kerels ons de ware betekenis van de naam Zimbabwe; Zero Intelligence Mainly Because All Bloody Whites Emigrated. We kijken elkaar eens aan, maar besluiten niet weg te gaan. Dit is ook weer een kant van Zuidelijk Afika die nog steeds bestaat en het is ook interessant te zien/horen hoe deze boeren leven.

Wanneer het pikkedonker is en we toch wel honger hebben gekregen gaan we kijken of we nog ergens wat eten kunnen krijgen. Bij een tentje kun je nog patat krijgen. We spelen nog wat biljart, maar zijn de Zimbabwanen uiteindelijk toch echt zat. We gaan lekker op tijd naar onze tent. Morgen vertrekken we naar Namibië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.