Potaje de Berros / Canarische Waterkerssoep

100621_la-gomera (46)
Op vakantie op La Gomera in 2010 na een fikse daghike een superlekkere waterkerssoep eten.

Potaje is spaans voor een stevige maaltijdsoep. Potajes staan vaak op de menukaart als voorgerecht, maar het lekkerst – met name de potaje de berros – zijn ze in het binnenland van La Gomera, in de dorpen. De waterkers (berros) groeit volop in het binnenland van La Gomera, langs heldere waterstroompjes en daarom kun je ze elke dag vers op de markt kopen. Waterkers is niet alleen ontzettend lekker, maar ook erg gezond, het zuivert het bloed en is goed tegen ontstekingen.

Hoofdgerecht

4 personen
bereidingstijd 90 min
vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 gram verse waterkers (verkrijgbaar bij AH)
  • 1 grote winterwortel
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • stuk pompoen (ongeveer 300 gram)
  • 1 courgette
  • 2 aardappelen
  • 2 maiskolven
  • 2 speklappen zonder zwoerd
  • 1 pot witte bonen
  • 2 bouillonblokjes
  • olijfolie
  • 1,5 liter water
  • pan met dikke bodem
  • staafmixer

Bereidingswijze

  1. Wasbak vol laten lopen met water en hierin de waterkers goed spoelen
  2. Iedere keer een handvol waterkers pakken en met een mes in stukjes snijden.(hoeft niet te fijn)
  3. Speklappen in kleine blokjes snijden.
  4. Knoflook in plakjes snijden.
  5. Mais van de kolven halen.
  6. Alle overige groenten in grove stukken snijden.
  7. In een pan met dikke bodem scheut olijfolie doen en hierin de in blokjes gesneden speklap samen met de ui en knoflook fruiten.
  8. Als de uien glazig beginnen te worden, wortel en pompoen toevoegen en even mee laten bakken.
  9. Dan de mais en de waterkers erbij doen .
  10. Vervolgens water toevoegen totdat alle groenten onderstaan.
  11. Aan de kook brengen en als het kookt 2 bouillonblokjes in de pan verkruimelen en alles goed door elkaar mengen.
  12. Op een laag vuur een kwartiertje laten pruttelen.
  13. Dan de aardappelen en de courgette toevoegen en de pot witte bonen en alles ongeveer nog een kwartier laten koken op klein vuur totdat aardappelen en courgette zacht zijn.
  14. Haal de staafmixer door de soep en warm de soep weer op.

Lekker met stokbrood en een pittig kaasje.

bron: infonu.nl / ah.nl/kookschrift

Eén antwoord op “Potaje de Berros / Canarische Waterkerssoep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.