Ketchup

Ingrediënten

  • 600 gr ui
  • 300 gr suiker
  • 2,5 kilo tomaten
  • 4 stuks kruidnagel
  • 3 stuks rode paprika
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 dcl dragon azijn
  • naar smaak zwarte peper en zout

Voorbereiding

Spoel de tomaten in ruim kokend water, verwijder het vel, halveer ze en neem de kernen, het zaad en het vocht weg, snij het vruchtvlees in stukken.

Snij de steelaanzet uit de paprika’s, halveer ze en neem de kernen, het zaad en zaadlijsten weg, snij de paprika’s in stukjes, snipper de ui en de knoflook fijn.

Bereiding

Breng de azijn in een wijde pan aan de kook, voeg de suiker toe en laat al roerend aan de kook komen, blijf roeren tot de suiker is opgelost en laat alles 3 minuten zachtjes koken.

Voeg de tomaten, paprika, uien, knoflook, verkruimelde laurierblaadjes, kruidnagel, peper en zout (ca. 1 theelepel) toe.

Schep alles goed om en wacht tot alles aan de kook is gekomen, temper de warmtebron en laat alles zachtjes doorkoken zonder deksel, door het indampen zal er 3/4 deel van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijven.
Indien te waterig nog wat langer laten inkoken.

Stort de gehele inhoud van de pan in een food processor en mix alles tot een gladde saus, breng het geheel terug aan de kook, proef het en kruid opnieuw indien nodig naar eigen smaak.

Spoel zorgvuldig schoongemaakte potjes of flessen om met kokend water en vul ze met de ketchup, sluit alles luchtdicht af door ze omgekeerd te bewaren op een droge, koele en donkere plaats, een kelder is ideaal.

Na 3 weken smaakt de ketchup al bijzonder goed maar ik heb nooit zo lang gewacht.

Je kan hem bijzonder lang bewaren onder deze voorwaarden.

bron: freddy11wandelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.